Het nieuwe jaar in met duurzame energie! Plan een advies gesprek warmtepompen

Veilig wonen

In Nederland nemen we het soms voor lief: veilig wonen. Nochtans is een veilige woning allesbehalve vanzelfsprekend. Hieronder lichten we twee van de grootste woongevaren, koolmonoxidevergiftiging en slechte ventilatie, toe. 

Comfort

🔥🔥 Geschikt voor de meeste cv-ketels

Meest gekozen

Cv-ketels jonger dan 15 jaar
Voor ketels ouder dan 5 jaar brengen we bij aanmelding eenmalig €50,- inspectiekosten in rekening
Tweejaarlijks onderhoud
Voorrijkosten en arbeidsloon bij onderhoud en storingen
Gebruik van 24/7-storingsdienst
Materialen bij onderhoud en storingen
Maak een selectie
0.00 per maand

Hoe ontstaat koolmonoxidevergiftiging?

Een koolmonoxidevergiftiging ontstaat wanneer u in een ruimte verblijft waar een gevaarlijke concentratie CO aanwezig is. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding in bijvoorbeeld uw cv-ketel, geiser, kachel of open haard. Vaak wordt gedacht dat een nieuwe cv-ketel geen CO-vergiftiging kan veroorzaken. Helaas is dit een misvatting. In de praktijk is bij ongeveer de helft van alle CO-vergiftigingen een moderne, nieuwe cv-ketel de oorzaak. Bij een koolmonoxidevergiftiging is dus niet zozeer de leeftijd van uw verwarmingstoestel van belang, maar eerder de montage en het onderhoud. Toestellen die slecht onderhouden of verkeerd gemonteerd zijn, vormen een groot gevaar voor uw gezondheid. 

koolmonoxidevergiftiging voorkomen

U kunt meerdere maatregelen treffen om het risico op een CO-vergiftiging in uw woning te verkleinen. Een goed begin is het installeren van een koolmonoxidemelder. Zoals de naam al aangeeft, detecteert een koolmonoxidemelder koolmonoxide. Een CO-melder is dus niet hetzelfde als een rookmelder, die rookvorming waarneemt. Als uw woning in vuur en vlam staat, zal een CO-melder u dus – letterlijk – niet uit de brand helpen. Om op zowel CO-vergiftigings- als brandgevaar te worden geattendeerd, is het daarom verstandig om een CO-melder én een rookmelder in uw woning te laten plaatsen. Wij plaatsen die op aanvraag bij uw onderhoudsbeurt of met een losse afspraak.

Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, is het eveneens noodzakelijk dat u uw verwarmingstoestel regelmatig laat onderhouden. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog CO-vrij-gecertificeerde bedrijven verwarmingstoestellen controleren. De Rijksoverheid vertelt u er graag meer over. Zelf klussen aan deze apparaten is dus niet meer toegestaan. Al onze vakmensen zijn CO-vrij-gecertificeerd. Het onderhouden, en indien nodig vervangen, van uw cv-ketel kunt u dus met een gerust hart aan ons overlaten. Wilt u zeker weten dat uw verwarmingstoestel op tijd wordt nagekeken? Sluit dan een serviceabonnement af. 

Slechte ventilatie

Goed ventileren is van levensbelang. In slecht geventileerde woningen kunnen zich ongezonde stoffen zoals fijnstof ophopen en kan schimmel ontstaan. Met allerlei gezondheidsproblemen van dien. Bovendien zorgt slechte ventilatie voor hogere stookkosten. Frisse, droge lucht warmt immers sneller op dan vochtige lucht. Het is dan ook raadzaam om uw woning zo veel mogelijk te ventileren. 

Ventilatie is in elk jaargetijde nodig. Het voelt misschien contra-intuïtief, maar ook op een gure winterdag is ventileren belangrijk. Het belang van ventileren is noch seizoensgebonden noch locatiegebonden. Zelfs langs een snelweg is de buitenlucht schoner dan in een slecht geventileerde woning. Zorg dus dat u dagelijks ventileert. Wilt u geen omkijken hebben naar de ventilatie van uw woning? Kies dan voor mechanische ventilatie, zoals een wtw-unit. 

Meer over dit onderwerp
We weten wat we doen
Veelgestelde vragen

Goed ventileren is van levensbelang. In slecht geventileerde woningen kunnen zich ongezonde stoffen zoals fijnstof ophopen en kan schimmel ontstaan. Met allerlei gezondheidsproblemen van dien. Het is dan ook raadzaam om zo vaak mogelijk ramen en deuren open te zetten. Hier kunt u meer lezen over ventileren.

Uw verwarmingsinstallatie regelmatig laten onderhouden en CO-melders laten installeren. Verder is het zaak dat u uw woning goed ventileert. Als u nooit meer wilt hoeven omkijken naar de ventilatie van uw woning, kunt u kiezen voor mechanische ventilatie. Hier leest u meer over mechanische ventilatie.

Veiligheid staat bij Technical Services hoog in het vaandel. Dat blijkt onder meer uit onze certificeringen. Wij zijn CO-vrij-, VCA- en BRL100-gecertificeerd. Ook zijn we lid van Techniek Nederland en InstallQ. Hier vindt u meer informatie over onze certificeringen.

Doorgaans adviseren wij om deze filters minstens twee keer per jaar te vervangen.

Onze technici zijn gecertificeerd om alle gangbare merken cv-ketels te onderhouden, zowel nieuwere als oudere modellen. Als uw installatie verouderd is of de onderdelen moeilijk leverbaar zijn, bespreken we samen de mogelijkheden.

Doorgaans adviseren wij om ventilatiesystemen eens in de twee jaar te reinigen. Dit reinigingswerk kunt u beter niet zelf doen. Het is namelijk specialistisch werk. Door een foutieve reiniging kan het systeem uit balans raken. Daarnaast hebt u voor een correcte reiniging duur gereedschap nodig. Het afsluiten van een serviceabonnement is voordeliger.