De warmtepomp-paradox

25 03 25

Waarom warmtepompen ondanks tegenwind in de lift zitten

Warmtepompen leken een tijd lang wind tegen te hebben: de subsidie voor het leeuwendeel van de pompen werd verlaagd en de verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van een cv-ketel een warmtepomp aan te schaffen kwam te vervallen. Toch kwamen er vorig jaar maar liefst 108.000 nieuwe installaties bij in Nederland. Hoe valt deze stijging van ruim 40% te verklaren?

Subsidieverlenging

De toename wordt deels veroorzaakt door de overgangsregeling voor warmtepompsubsidies: woningeigenaren die in 2024 een pomp bestelden voor installatie in 2025 konden nog profiteren van de oudere/hogere subsidiebedragen. Toch is deze reden ontoereikend om te verklaren waarom inmiddels al 4,5% van de Nederlandse woningen een gesubsidieerde warmtepomp heeft.

Milieuverbetering

De voornaamste verklaring lijkt te zijn dat steeds meer huishoudens hebben ingezien dat een warmtepomp ook loont nu de subsidiebedragen voor de meeste warmtepompen lager uitvallen. Wie voor een warmtepomp kiest, verkleint tenslotte zijn CO2-voetafdruk aanzienlijk. Dat is gunstig vanuit duurzaamheidsoverwegingen én vanuit financiële overwegingen.

Kostenverlaging

Een woning met een warmtepomp heeft immers een hoger energielabel en daarmee een hogere waarde. Bovendien leidt een warmtepomp tot lager gasverbruik en – bijgevolg – een lagere energierekening. Tot slot is de gunstige lening van het Nationaal Warmtefonds intact gebleven, wat de financiële aantrekkelijkheid van een warmtepomp eveneens ten goede komt.

Ook profiteren?

Wilt u uw ecologische voetafdruk verkleinen, uw woning toekomstbestendiger maken en uw energierekening verlagen? Kies dan, net als steeds meer landgenoten, voor een warmtepomp. Technical Services kan de gehele installatie voor u verzorgen. Eerst meer weten? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

 

Delen

Onderwerp

populariteit warmtepompen

Datum

25-3-2025

Delen